Teknoloji devi Google Reddit üzerinden, yakın zamanda birçok ülkede kullanıma açacağı bulut oyun platformu Google Stadia hakkında soruları cevapladı.
Google Stadia oyun akış hizmeti birçok konferansta etkinliklerle tanıtılmış olsa da, platformun nasıl çalışacağı hakkında bir çok oyuncunun kafasında soru işaretleri var. Birçok büyük AAA yayıncısı bu projeye destek vermeyi taahhüt ediyor, bunun nedenini görmek zor değil.
Teoride, iyi bir internet bağlantısına sahip kullanıcılar, çok çeşitli cihazlarda yüksek kaliteli, AAA 60 FPS oyun keyfini; akıllı telefonlar, tabletler, TV’ler, düşük kaliteli bilgisayarlar ve gibi bir çok sistem üzerinden çıkarabilecekler
Stadia’yı sadece oyun ve desteklenen bir kontrolcü almanız gereken ücretsiz bir sanal konsol olarak tanımlayabiliriz. Ancak Google’ın yatırımını bir şekilde geri alması ve bu servis üzerinden gelir elde etmeyi amaçladığını da unutmamak lazım.
Stadia Pro adı verilen üyelik planı da burada devreye giriyor. Aylık 10$ olarak ücretlendirilen bu plan 5.1 ses desteği ve 4K da dahil olmak üzere daha iyi ve daha hızlı bir oyun deneyimi sunacak. Ek olarak: Stadia Ürün Direktörü Andrey Doronichev, bugün Reddit AMA(Ask Me Anything) sırasında Pro üyelik planıyla ilgili ilginç bir özellik açıkladı.
Doronichev’e göre, Stadia Pro planı sayesinde üyeler ayda bir adet ücretsiz oyun sahibi olacaklar. Doronichev, Stadia’nın bazılarının inandığı aksine “Oyunlar için Netflix” gibi bir sistemden ziyade PlayStation Plus veya Xbox Live Gold’a daha çok benzeyen bir platform olduğunu söyledi.
Pro Planla sunulan ilk “ücretsiz” oyun Destiny 2 olacak. Ancak hatırlatmak isteriz ki, oyunun yapımcısı Bungie Destiny 2’yi 17 Eylül’de zaten ücretsiz olarak tüm oyuncularla buluşturmayı planlıyor.
Doronichev ayrıca, kullanıcıların Google Stadia hakkında sahip olduğu bazı önemli soruları da ele aldı. Hizmetin başlangıçta Bluetooth’u desteklemeyeceğini doğruladı (ancak daha sonraki bir tarihte olabilir) ve oyun satın alan kullanıcılar, oyunun yapımcısı bir noktada Google Stadia platformundan çekilse bile oyunlara erişmeye devam edecek. Bazıları için kırmızı bayrak olabilecek bu sürecin nasıl işleyeceği hakkında ayrıntılı bilgi verilmediğini de ekleyelim.
Steam’den farklı olarak Google Stadia oyun kütüphanesi bulut sunucularında barındırılıyor. Bu sunucular olmadan, kullanıcıların oyun kitaplıklarına nasıl erişebilecekleri konusu da hala muamma.
Belki de Stadia’nın yayıncı/geliştirici sözleşmelerinde, yayincinin platformdan çekilmesi halinde kullanıcılara satın aldıkları oyunları Steam, Origin, Uplay veya diğer platformlardan erişmelerini sağlayan oyun anahtarları sunmalarını ön gören bir madde olma ihtimali yüksek..
Sonuç olarak, önümüzdeki Kasım ayında kullanıma açılması beklenen Google Stadia platformunun hizmete açılacağı ülkeler arasında Türkiye bulunmuyor. Bu bir bakıma kötü görünse de aslında alt yapı tamamlanmadan bu tarz bir hizmeti kullanıp zorluk çekmektense hazırlıklar tamamlandıktan sonra deneyimlemenin daha makul olduğu görüşündeyiz. Ayrıca yazıda belirttiğimiz muamma olan kısımların da ilk birkaç ay içerisinde netleşmesinin ardından platform hakkında heyecanlanmamız gerekip gerekmediğine de daha sağlıklı bir şekilde karar vermemiz mümkün.
Kaynak(İngilizce): Tom’s Hardware
Stadia ve diğer konsollarla ilgili içeriğe buradan ulaşabilirsiniz