AMD EPYC Rome ile Dünyanın İlk Gerçek Zamanlı 8K HEVC Kodlamasını Yaptı
Beamr Imaging, AMD‘nin Rome mimarisine dayanan 64 çekirdek ve 128 işlem birimine sahip olan amiral gemisi sunucu işlemcisi EPYC 7742‘yi kullanarak, dünyanın ilk gerçek zamanlı 8K HEVC kodlamasını gerçekleştirdiğini iddia ediyor.
AMD‘nin Ryzen 3000 serisi işlemcilerinde de kullandığı 7nm üretim teknolojisi ile üretilen Zen 2 çekirdeklerinden gücünü alan EPYC 7742, gerçek zamanlı olarak 10 bit renk derinliğinde 79 kare/saniye hızında 8K HDR çekimi kodlamayı başardı.
Hem donanım hem de yazılım açısından önemli bir başarı
AMD Epyc 7742 Standart bir genel amaçlı sokete takılabilen, dünyanın ilk 64 çekirdekli x86 işlemcisidir ve Beamr’ın bu 64 çekirdeğin tamamını kullanabilecek şekilde tasarlanmış olduğu söyleniyor. Masaüstü bilgisayarlardan sunuculara kadar, kullanılan işlemcilerin çekirdek sayılarının her geçen gün katlanarak artması, işlemcilerin paralel işlem kabiliyetlerinin sorgulanmasına neden oluyordu. Bu nedenle AMD Epyc 7742’nin tüm potansiyeliyle kullanılabiliyor olması sevindirici bir haber.
8K görüntüleri gerçek zamanlı olarak iyi bir kalite düzeyinde kodlama talebi, 8K ekranların piyasada boy göstermeye başlamasıyla arttı. Bugün çok yaygın olmayan, ancak muhtemelen 4K monitör ve TV’lerde olduğu gibi, zamanla yaygınlaşacaklarını düşünüyoruz. Bu da 8k canlı televizyon yayınlarının yakın gelecekte sunulmaya başlanması anlamına geliyor. Zira AMD ve Beamr’ın Tokyo 2020 Olimpiyatlarının 8k çözünürlükte canlı olarak yayınlanabilmesi adına birlikte çalıştıkları da iddia ediliyor.
AMD EPYC serisi işlemcilerin canlı televizyon yayınlarının yanı sıra, Netflix, Hulu ve Amazon Prime Video gibi isteğe bağlı premium video akış platformları ve Geforce Now ve Google Stadia gibi bulut oyun akış platformları için de uygun olduğunu belirtiliyor.
Sizce 8K Tv yayınları yakın gelecekte yaygınlaşır mı? 4k yayın yapan televizyon kanalı sayısını yeterli buluyor musunuz? Mevcut internet altyapısıyla isteğe bağlı yayın yapan platformlardan 4k çözünürlükte içerikleri sorunsuzca izleyebiliyor musunuz? Düşüncelerinizi yorum kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
Kaynak(İngilizce): TomsHardware