Geçtiğimiz Ağustos ayında Rekabet Kurumu’nun Google’a yönelik yaptırım isteği, Teknoloji Devinin Türkiye pazarındaki operasyonlarında çeşitli değişiklikler yapmasını ön görüyordu. Kasım ayında, Rekabet Kurumu tarafından alınan karar ile, Google’a yaptırım uygulanması karara bağlandı.
Alınan yaptırım kararını takiben teknoloji devi partnelerine yaptığı resmi açıklamada, Türkiye’de yeni piyasaya çıkacak Android telefon modellerinde servislerinin kaldırılmasının ve yeni lisans verilmemesinin kendi gündemlerinde olduğunu belirtti. “Bu” şartlar altında operasyonlarını sürdüremeyeceğini belirten Google, uzun yıllar boyunca devam eden iyi ilişkilerin, hızlı bir şekilde tepe taklak olmasına neden oldu.
Bu açıklamaya göre, eğer anlaşma sağlanamaz ise, yeni çıkacak tüm modeller Google servislerinden mahrum olacak. Bunun yanında, Google’in çeşitli partnerler ile gerçekleştirdiği Android One programının da, Türkiyedeki üreticilere lisans verilmeyeceği bilgisini verdi.
Benim Cebimdeki Telefon Etkilenecek Mi?
Henüz bu uygulama kesinleşmemesine rağmen Google, mevcut ürünleri satın almış kullanıcıların bu anlaşmazlıktan etkilenmeyeceğini açıkça belirtti. Eğer bu anlaşmazlık çözülemez ise, sadece yeni çıkan modellerde bu yaptırımların uygulanacağı ve mevcut kullanıcıların mağdur bırakılmayacağı belirtildi.
Peki Bu Açıklama Ne Anlama Geliyor?
Google’in bu resmi açıklamasının odağını aslında iki yönlü olarak yorumlayabiliriz. Türkiye, Android kullanımının %90 lara yaklasitigi bir ülke. Google, firmaların cihazlarına her ne kadar android yuklemekten mahrum edemesede, telefonların güncellemelerinin durdurulması ve Android’i Android yapan bir çok Google servisini sonlandırarak cihazların altını boşaltabilir. Google, bu açıklama ile hem kamuoyundan destek bekliyor hem de Rekabet kurumuna bir göz dağı vermeyi amaçlıyor gibi gözüküyor.
Google Servisleri Kalkarsa Ne Olur?
Hepimizin korktuğu bu olay acaba gerçekleşebilir mi? Bu sorunun cevabı ne yazık ki her iki taraf da anlaşamaz ise koca bir “Evet”. Google servislerinin kaldırılma ihtimali, alternatif servislerin neler olacağı konusunda tartışmaları da beraberinde getiricek. Teknoloji devinin sunduğu servisler sadece Youtube, Gmail veya Google arama motoru ile de sınırlı değil. Google’ın harita, ödeme, uygulama altyapıları kullanan tüm cihaz ve geliştiriciler bu hizmetlere erişemediği zaman alternatiflere yönelmek durumunda kalacak. Bu da çok büyük bir kaynak ve iş gücü anlamına gelecek. Bu tarz maliyetlere katlanmaya razı gelmeyecek birçok geliştirici ve firma ülkeden çekilmek durumunda kalabilir.
İkamesini Yaparız Yaaa N’olcak?
Vatandaşlar tarafından çok sert bir dille eleştirildiğini gözlemlediğimiz Teknoloji devinin bu kararına ilk tepki biz de kendi hizmetlerimizi sunarız ne olacak tarzında oluyor. Ancak hali hazırda Google’ın servislerine o kadar bel bağlamış durumda ki yazılım sektörü, bu tarz bir çıkışa hiçbir şekilde hazır olmadığımız aşikar. Kaldı ki mevzu bahis hizmetlerin yerli ikamelerinin yapılması durumunda çok büyük maliyetlere katlanması gerekecek. Yazılıma para ödemeyi sevmeyen bir topluma bu tarz maliyetli yatırımlar yapacak firmaların varlığından bir haber olduğumuzu da belirtelim. Ancak teknoloji devine topyekün bir savaş açılması ve tüm hizmetlerinin Türkiye Cumhuriyeti tarafından yasaklanması durumunda böyle bir yola gidilebileceği kanaatinde olduğumuzu da belirtelim.
Özetle…
Google Türkiye’den çıkışı şuan için gündemde değil. Fakat, %90lik Android kullanımı olan bir ülkede Google servislerinin telefonlardan kaldırılması, uzun vadede akıllı telefon pazarının üzücü bir şekilde etkileneceğini işaret ediyor. Olası bir çıkış durumunun her iki taraf için de büyük kayıplar doğuracağını göz önüne alırsak Rekabet Kurumu ile bir anlaşmaya varılacağını düşündüğümüzü de belirtelim.