Apple eko-sistemine uygulama geliştiren birçok geliştirici için hayat kurtarıcı nitelikte olan Mac Catalyst Nedir? Ne işe yarar? Mac Catalyst’in detaylarını sizler için derledik.
Mac Catalyst, Apple’ın Xcode’da üzerinden etkinleştirildiğinde, geliştiricilerin iPad uygulamalarını, macOS uygulamalarına dönüştürmesini sağlayan geliştirme teknolojisidir. Xcode ise geliştiricilerin iOS, iPadOS, macOS, watchOS ve tvOS içeren Cupertino’lu teknoloji devinin platformları için uygulamalar oluşturmalarına izin veren Apple’ın geliştirme ortamıdır.
Uygulamanın İlk dönüşümü Catalyst tarafından gerçekleştirilse de geliştiriciler, uygulamalarının Mac’e özgün görünmesi için, bir miktar çaba sarfetmek durumundalar. Diğer bir deyişle tek bir tıkla uygulamalar mucizevi bir şekilde iPad uygulamasından Mac uygulamasına dönüşmüyor. Şimdilik, Twitter, GoodNotes ve JIRA haricinde pek de popüler Mac Catalyst uygulaması bulunmuyor.
Mac Catalyst sağladığı tüm kolaylığa rağmen, teknoloji bazı karmaşıklıkları da beraberinde getiriyor. Geliştiriciler macOs Catalina beta sürecinde bozuk API’ler, eksik belgeler, sürekli değişiklikler ve kullanılamayan özellikler gibi, ardı arkası kesilmeyen birçok sorunla karşılaştılar.
Apple’ın Catalyst’e ilişkin yönergeleri, yardımseverlikten bir hayli uzak ve bu herhangi bir yeni geliştirme teknolojisi için olmazsa olmazlardan biridir, zira kimse bilmediği denizde yüzmekten haz almaz ve geliştiricilerin teknolojinizden faydalanmasını istiyorsanız onlara bu adaptasyon sürecinde ihtiyaçları olan yardımı sağlamak durumundasınız.
Daha büyük bir sıkıntı ise satın alınan uygulamalar Mac App Store ve iPadOS App Store arasında paylaşılmamakta. Yani iki uygulama da temelde aynı kodu paylaşmasına rağmen, uygulamalar birbirinden soyutlanmış durumda olduğu için, kullanıcıların bu uygulamaları iki kez satın alması gerekiyor.
Mac Catalyst WWDC 2019’da resmi olarak tanıtılmasına rağmen, aslında pek de yeni değil. MacOS Mojave aslında Catalyst’in “Marzipan” olarak adlandırılan eski sürümüne dayanarak geliştirilen bir dizi uygulama ile birlikte gelmişti.
Bu uygulamalar; Haberler, Hisse Senetleri, Sesli Notlar ve Ev’i içeriyordu. Bu uygulamaları deneyimleyen kullanıcıların, uygulamalardan memnun kaldığını söylemek çok da mümkün değildi. Zira uygulamalar, kullanıcılarda Mac’e özgün bir uygulama hissiyatı yaratamamıştı. MacOS Catalina’da bile, bu uygulamalar kullanıcı görüşlerini değiştirmek adına önemli bir yol katedebilmiş görünmüyor.
Apple’ın işletim sistemleri bu yıl çeşitli hatalarla piyasaya sürüldü, bu yüzden Catalyst’in de bundan nasibini alması pek de şaşırtıcı değil. Kötü deneyim yaşayan kullanıcıların tatmin olanlardan daha fazla kendini duyurması alışılagelmiş bir durum olsa da, LookUp gibi Catalyst kullanılarak port edilen ve kullanıcıların hayatlarını oldukça kolaylaştıran uygulamaların geliştiricileri, kullanıcılardan iyi geri dönüşler aldıklarını belirtiyorlar.
Yeni MacBook Pro Modeli Hakkında Önemli Bilgiler Ortaya Çıktı
Popüler görüş ne olursa olsun, Apple işletim sistemindeki hataları minimuma indirebilir ve kalite kontrolüne ek olarak geliştiricilere gerekli dökümanları sağlayabilirse Catalyst tabanlı uygulamalar, macOS uygulamalarının geleceği olacak gibi görünüyor.