İsteğe bağlı yayınlar hakkında yapılan düzenleme ile PuhuTv, BluTv ve Netflix RTÜK denetimine giriyor.
“Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik” olarak adlandırılan yeni yönetmelikle Puhu Tv, Blu Tv ve Netflix RTÜK lisansı alarak Kurulun kararlarına ve denetimine tabi olacak.
24 Madden oluşan yönetmeliğin diğer RTÜK yönetmelikleri gibi yoruma açık şekilde yazıldığı ve uygulamada yine Kurul Üyelerinin insiyatifine kalacak gibi görünüyor. İlk bakışta sadece PuhuTv, BluTv ve Netflix RTÜK denetimi altına girecek gibi görünüyor olsa da yarın öbür gün bu denetimin Youtube ve benzeri şekilde platformlardan yayın yapanlara da uygulanıp uygulanmayacağı ise muallak.
Yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda Youtube ve benzeri platformlardan yapılan bireysel yayınların etkilenmeyeceğinin altı çizilse de, bu platformlarda yayın yapan birçok büyük kanalın Medya Ajansları tarafından yönetiliyor olması Youtube kanallarının da potansiyel olarak denetim altına alınabileceği anlamına geliyor.
Donanımhaber Genel Yayın Yönetmeni Mesut Çevik, Youtube kanalında konu ile iligli yayımladığı video’da, düzenlemenin hiçbir şekilde net olmadığını, Donanımhaber.com ve benzeri şekilde video içeriği üreten haber portallarının da potansiyel olarak bu denetime tabi olabileceğini belirtiyor. Çevik ayrıca uzmanların, hangi içeriğin sansürlenip sansürlenmeyeceği konusunda endişeleri olduğunu, ancak sansürlenecek içeriklerin çizgilerinin önümüzdeki günlerde RTÜK’ün keseceği cezalarla şekillenmeye başlayacağını da ekliyor.
Yönetmelikte belirtilen lisansa sahip olabilmek için ülkemizde yayın yapan platformların Türk Ticaret Kanunu’na uygun bir şirket kurmaları ve almak istedikleri lisanslara göre belirlenen harç bedellerini ödemeleri gerekecek. Bunlara ek olarak yayıncı platformların abone sayılarını ve gelirlerini de Kurula bildirmeleri gerekecek ki Netflix ABD hariç faaliyet gösterdiği hiçbir ülkede abone sayılarını kamu ile paylaşmıyor. Kurula bildirilen bu gelirin yıllık binde 5’inin de RTÜK’e aktarması gerekiyor.
Yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından akıllara ilk geren sorulardan biri Netflix Türkiye’den çekilir mi olmuştu. Ancak Netflix “İnternet yayınlarına yönelik getirilen düzenlemeyi yakından takip ediyoruz. Türkiye bizim için çok önemli bir pazar. Bu nedenle Türk yetenekleriyle birlikte film ve dizi sektörüne yatırım yapmaya, üyelerimizin bu içeriklere keyifle ulaşmalarını sağlamaya devam etmek istiyoruz” şeklinde bir açıklama yaparak ülkeden çıkmak gibi bir planlarının olmadığını belirtti.
Peki ya aboneler bu duruma ne diyor? Gözlemlerimize göre, özellikle TV’lerdeki sansürlü ve kalitesiz içeriklerden sıkılanların ilk tercihi olan Netflix platformunun aboneleri, düzenlemeden oldukça rahatsız görünüyor.
Sevdikleri dizi ve filmleri, Kredi kartı bilgilerini girip, şifreli bir üyelik alıp, aile kullanımında ebeveyn kontrolü özelliği ile birçok bakımdan bu sansürlemeyi gereksiz bulmaları sebebiyle . Aboneliklerini iptal etmeyen kullanıcıların bir kısmı da VPN aracılığı ile yurtdışından izleme yoluna başvuracaktır.
Sizin yönetmelik hakkındaki görüşleriniz neler? İçeriklerin sansürlenmesinin ardından aboneliğinize son vermeyi planlıyor musunuz? Sizce Youtube kanalları ve/veya bünyesinde düzenli video yayımlayan websiteleri düzenlemeden etkilenecek mi? Yorum kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.