Geçtiğimiz sene astronomik seviyelere ulaşan Ram fiyatları, bu sene nispeten daha uygun seviyelere geriledi.
Fiyatların absürd seviyelere ulaştığı dönemde donanım severler, Amazon, Newegg vdahi 16GB‘lık bir DDR4 kiti için 160 dolara kadar ulaşabiliyordu fiyatlar. Ancak gerileyen fiyat seviyelerinde aynı kiti Amazon‘da yaklaşık 73$‘a bulabilmek mümkün.
Aynı kit için karşılaştırma yapıldığında Ram fiyatlarındaki bu düşüş göze çok hoş geliyor, ancak oldukça güvenilir bir araştırma firması olan Gartner‘ın yakın tarihli bir raporuna göre çok daha düşük fiyatları görme ihtimalimiz yüksek.
Analist, DRAM pazarındaki “talebe bağlı aşırı arz” ın, 2019 yılı içinde Ram fiyatlarının yüzde 42‘ye varan oranlarda düşmesine neden olabileceğini söyledi. Bu düşüşün de oldukça uzun sürmesi bekleniyor. Gartner stoktaki fazla belleklerin 2020 yılının ikinci çeyreğine kadar tükenmeyebileceğinin de altını çiziyor. PC endüstrisinin bir çok fiyat dalgalanması gördüğü dikkate alındığında, bu tarzda bir düşüşün kimseyi şaşırtmayacağı aşikar.
… DRAM pazarında “talebe dayalı bir fazlalık”, bellek fiyatlarının 2019’da yüzde 42,1 oranında düşmesine neden olabilir.
Her halükarda, Gartner dünya çapındaki yarı iletken gelirinin bu yıl 475 milyar dolardan (2018 rakam) 429 milyar dolara düşeceğini ve bunun da kabaca yüzde 9,6 oranında azaldığını belirtti. Araştırma firması bu potansiyel düşüşü, ABD ile Çin arasında sürmekte olan ticaret savaşına, bellek ve diğer yonga türleri için “zayıf bir fiyatlandırma ortamı” nın yanı sıra akıllı telefon, sunucu ve bilgisayar satışlarındaki azalmaya bağlıyor.
Her ne kadar heyecan verici bir haber olsa da, nihayetinde bu sadece bir piyasa analiz raporu. Bu tarz raporların iddia ettikleri sonuçlar genellikle doğru çıksa da zaman zaman yanıldıkları da olmaktadır. Dolayısıyla gelecekteki olası piyasa değişikliklerinin garantisi olmadıklarını belirtmek isteriz.
Yine de, düşük fiyatlar her zaman tüketicinin işine geldiği için biz de önümüzdeki günlerde Gartner’ın analizinin gerçekleşerek Ram fiyatlarının düşeceğini umuyoruz.
Kaynak(İngilizce): Techspot